Praktický seminář rozhodčích

⚽ Okresní rozhodčí trénovali na hrací ploše, praktický seminář přivítaly Přepychy ⚽

➡️ Další ze série praktických seminářů na hrací ploše uspořádala pro okresní sudí Komise rozhodčích OFS Rychnov nad Kněžnou. Na hřišti v Přepychách vznikla dvě tréninková stanoviště. Na prvním z nich Pavel Matula rozhodčím vysvětloval management přímého volného kopu, pokutového kopu a správné udělování osobních trestů. Na druhém stanovišti se předseda komise rozhodčích Jan Dušek věnoval správné signalizaci asistentů a především posuzování ofsajdových situací. „Díky kamerám a velkoformátové televizi dokážeme všechny situace okamžitě vyhodnotit. Rozhodčí během pár vteřin ví, jestli ofsajdovou pozici posoudil správně. Jsme přesvědčení, že to je nejlepší způsob, jak zdokonalit práci okresních rozhodčích,“ říká předseda KRD Dušek.

Pavel Matula na praktických cvičení rozhodčím vysvětluje správnou komunikaci s hráči, jak předejít konfliktům na hrací ploše a jak nejlépe takticky zvládnout řízení utkání. „Jsou to zdánlivě maličkosti, které však mohou výrazným způsobem ovlivnit výkony sudích a tím celkový dojem z řízení zápasů,“ říká Matula.

Podobné semináře jsou běžné v profesionálních soutěžích, setkávají se s nimi rozhodčí v krajských soutěžích, ale na okresní úrovni patří Rychnov nad Kněžnou k průkopníkům vzdělávání v celé republice. Navíc i tím, že se praktický seminář koná čtyřikrát za sezónu. Vždy dvakrát na jaře a dvakrát na podzim. „Naším cílem je s rozhodčími pracovat. Jedna věc je teorie, ale jsme přesvědčení o tom, že ještě důležitější je praxe, kterou mohou rozhodčí získat jen přímo na hřišti. Seminář je primárně určený pro mladé a začínající rozhodčí, ale jsme rádi, když se zúčastní i zkušenější kolegové, aby své návyky zdokonalili nebo někdy i změnili,“ dodává Dušek.

Praktického semináře se přímo na hrací ploše zúčastnilo deset mladých rozhodčích. Stejný počet zkušených rozhodčích akci podpořil svoji účastí. Mezi nimi i nejstarší sudí rychnovského okresu, 77letý Jarda Knapek. Na závěr semináře si všichni společně prohlédli videa a rozebrali situace, které jsou z pohledu pravidel kontroverzní – hra rukou, nebezpečná hra, ofsajdy, apod.

Další praktický trénink bude součástí dvoudenního Letního semináře rozhodčích, který se uskuteční 23. a 24. července v Deštném v Orlických horách. Tento seminář je povinný pro všechny rozhodčí a je podmínkou pro zařazení na nominační listinu podzimní část mistrovských soutěží 2021/2022.